Top

Licht op Taoisme v. J.C. Cooper

  • Licht op Taoisme v. J.C. Cooper
8,50

Het taoïsme is een van de drie grote religies in China. Het belangrijkste beginsel in deze religie is de Tao, dat wordt omschreven als het onuitsprekelijke, het uiteindelijke mysterie, datgene wat alle menselijke definities te boven gaat. Het taoïsme kent geen God zoals het christendom, geen systematische leer en geen geloofsbelijdenis; er zijn geen strikte regels die je kunt navolgen en in praktijk kunt brengen. Het is in de eerste plaats een kosmische religie. Het gaat ervan uit dat je volwaardig in het leven kunt staan wanneer je de cyclische werking van het heelal en de invloed daarvan op de mens begrijpt.

In Licht op Taoïsme gaat China-kenner J.C. Cooper in op de belangrijkste aspecten van deze religie. In zeven bondige hoofdstukken bespreekt zij onder andere de belangrijkste grondleggers, kernbegrippen zoals de Tao, Te, yin en yang, woe wéi, de invloed van het taoïsme op het dagelijks leven en de kunst, en de taoïstische symboliek.

Licht op Taoïsme maakt deel uit van de Servire basisreeks, een serie inleidingen in godsdienst en levensbeschouwing.


De auteur behandelt in zeven hoofdstukken systematisch de kernpunten van de oorspronkelijke leer van het taoïsme en de historische ontwikkeling daarvan. In de drie slothoofdstukken wordt het verband van deze ideeën met het leven, de kunst en de taoïstische symboliek aangegeven. Toch werd met dit boek geen godsdienstgeschiedenis in de wetenschappelijke zin van het woord geschreven: de schrijfster laat zich soms onwetenschappelijk ontglippen dat bepaalde ontwikkelingen een degeneratie (van het oorspronkelijke) in zouden houden. Getuige het grote aantal herdrukken van de oorspronkelijke Engelse editie moet dit werk toch reeds vele geïnteresseerden hebben aangesproken. De reden hiervoor ligt voor de hand: de schrijfster hanteert een prettige stijl met soms een anekdotische verteltrant. Zij schuwt daarbij niet om bij tijd en wijle haar betrokkenheid tot het onderwerp uitdrukkelijk mee te laten spreken: het taoïsme heeft ook de moderne Westerse mens iets te zeggen. Als inleiding tot het taoïsme een leuk boek. Goed verzorgd uitgegeven.


Verwachte levertijd: 1 dag
Reviews (0)
Type de code over
Stuur naar een vriend
@
@
Generating captcha code