Top

Nul Empathie v. S. Baron-Cohen

  • Nul Empathie v. S. Baron-Cohen
9,75

'Een fascinerend en verontrustend boek.' - The Telegraph
'Baanbrekend onderzoek ... Uitdagend en ondanks alles zeer menselijk.' - Psyche & Brein
'Een vlot geschreven boek ... een originele kijk op niet alleen wreedheid en empathie, maar ook op psychiatrische diagnostiek in het algemeen.' - Tijdschrift voor Psychiatrie

Waarom zijn sommige mensen kwaadaardig, gewelddadig of wreed? Simon Baron-Cohen toont aan dat dit komt door een gebrek aan empathie, een breindefect waardoor mensen zich niet in anderen kunnen verplaatsen - en anderen niet beschouwen als volwaardige individuen met eigen gedachten en gevoelens.

Bij verschillende stoornissen speelt gebrekkige empathie een rol, zoals bij borderline-persoonlijkheidsstoornis, narcistische persoonlijkheidsstoornis, psychopathie en autisme. Sommige mensen hebben daardoor problemen in de omgang met anderen en vermijden sociale gebeurtenissen. Anderen zijn ronduit manipulatief of zelfs levensgevaarlijk.

Simon Baron-Cohen bepleit een drastische herziening van het psychologisch inzicht in menselijke wreedheid, en de diagnose en behandeling van bepaalde stoornissen.

Simon Baron-Cohen is hoogleraar ontwikkelingspsychopathologie aan Cambridge University en directeur van het Autism Research Centre. Eerder verscheen van hem bij Nieuwezijds: Autisme en Asperger-syndroom - de stand van zaken.

Recensie(s)


In dit boek wordt, uitgaande van het concept empathie, onderzocht hoe het komt dat mensen elkaar wreed kunnen behandelen. Juist het gebrek aan empathie maakt dat mensen anderen kunnen behandelen alsof ze een object zijn. De basis van empathie zit in de hersenen en de ontwikkeling ervan wordt mede beinvloed door sociale en biologische factoren. Door middel van tests kan men een empathiequotient meten dat niveaus van nul tot zes aangeeft. Niveau nul wordt een breindefect genoemd en als je dat hebt, kun je jezelf niet in andere mensen verplaatsen. Stoornissen zoals borderline, narcist of psychopaat zijn gevallen waar doorgaans sprake is van een nul-negatief niveau waarbij het onderliggende empathiecircuit in de hersenen is aangetast. In bespiegelingen over menselijke wreedheden wordt gepleit om af te stappen van het idee dat kwaad niet analyseerbaar is, maar om de analyse daarvan te benaderen vanuit de sociale en levenswetenschap. Voor geinteresseerden in deze problematiek een interessant boek waarbij de ontwikkelde theorie met veel praktijkvoorbeelden wordt onderbouwd. 


Verwachte levertijd: 1 dag
Reviews (0)
Type de code over
Stuur naar een vriend
@
@
Generating captcha code